top of page
  • Magnus

Pellingepaddling i mot- och medvind

Uppdaterat: 3 jan.

Jag brukar göra minst en längre paddlingstur varje sommar och i år passade jag på under den korta värmeböljan i mitten av juli. Den första paddlingsdagen bjöd visserligen inte på speciellt varmt väder, den sydvästliga vinden var både frisk och kylig, men sedan blev det bättre.

Tisdag 14 juli

Startade som vanligt från Mogenpörts sydspets i Pyttis och styrde inåt Abborfjärden. Ännu var motvinden ännu inte besvärlig och inne i Glosholmsfladan där jag pausade var det nästan vindstilla.


Näckrosorna blommar i mängder.
Stiltje på Glosholmsfladan.

Annat var det då jag passerat genom Jomalsundet, rundat Ormudden och Klobbudden och kommit ut på Hästholmsfjärden. Här var vågorna hårda och branta och det blev kämpigt att ta sig fram tvärs över fjärden i rak motvind. Först verkade Hästholmsbyttorna inte komma närmare överhuvudtaget, men till slut nådde jag lästranden nära kärnkraftverket.

Länge fick jag inte vila på paddeln, mötte stora motvindsvågor genast då jag passerat ”Neutronhålet” (legendariska kärnkraftsmotståndaren Herbert Blomqvists uttryck) i vägbanken till Hästholmen. Men de här vågorna kom snett utifrån havet och var betydligt mjukare än de mindre, men ilskna vågorna inne på fjärden – ett fenomen som jag noterat många gånger tidigare.

Ganska skvalpigt blev det att ta sig in mot Svartholm och sedan tvärs över Lovisaviken till Vårdö. Vårdösund var som vanligt sommaridylliskt. Efter matpaus på Valkom badstrand fortsatte jag västerut med sikte på Tjuvö udde. Här hade motvinden mojnat en hel del och jag kunde avsluta dagens etapp fram till Påsalö i Pernåvikens yttre del i svag motvind. Gick iland då solen sjönk bakom trädtopparna i Isnäs.


Idylliska Vårdösund söder om Valkom.

Påsalö visade sig till största delen vara naturskyddsområde, ägt av Grevböle gård. Eftersom inget förbud mot landstigning eller tältning meddelades på fredningsskyltarna längs stranden slog jag upp tältet i skogen innanför den ena långa sandstranden på öns västra sida.

Hela södra delen av Påsalö utgörs av en smal ås i nord-sydlig riktning. Gles tallskog och sand- eller grusstränder dominerar. Mitt på ön finns höga strandklippor från vilka man har fin utsikt mot väster.

Dagen paddlingsetapp 38 kilometer.

Onsdag 15 juli

Påsalö västra sandstrand med den södra udden i bakgrunden.
Påsalös södra del är en smal sandås med gles tallskog.
Strandvattnet inbjöd inte till simning.

Det blev en ganska sen start på dagens paddling. Lite synd, för morgonen var solig och Påsalöfjärden låg spegelblank. Skulle gärna ha tagit en simtur vid den fina sandstranden, men strandvattnet var grönt av blågröna alger (cyanobakterier) och inbjöd inte till simning.


Såna här kunde lite sakta in när dom passerar en paddlare!

Gjorde obligatoriskt strandhugg vid Kabböle trevliga strandkafé. Efter lite mat och påfyllning av dricksvattenförrådet i kajaken fortsatte färden västerut över Kabbölefjärden, förbi Sondarö, Sommarön, Stadslandet och Byön på havssidan.


Dom här besökte också kaféet i Kabböle.

Sedan utåt mot Lill-Pellingearkipelagen förbi några små skarvholmar och en kobbe, som förskonats från skarvhäckning genom att glittrande lappar fästa i uppspända linor skrämt iväg fåglarna.

Det var mer eller mindre motvind hela tiden, men det gick att delvis få vindskydd bakom en del holmar. Rekreationsområdet på Stora Brokholmen såg lite tråkigt ut, så jag fortsatte någon kilometer till och kom till Norra Sandön. Den var bekant från Kamera-67:s Pellingeutfärd för några år sedan. Här blev det tältning vid den östra stranden med magnifik utsikt mot öppet hav. Skönt med ett dopp i klart och algfritt vatten. Fyra segelbåtar låg för ankar i bukten. Ankarna fäste dåligt på sandbottnen och båtarna drev sakta söderut under kvällen.

Segelbåtarna vid Norra Sandön drev sakta söderut.

Norra Sandöns rekreationsområde verkade vara välskött. Bra grillplats med stort vedförråd och snyggt utedass. Ett plus till rekreationsområdesföreningen för detta.

Dagen paddlingsetapp 25 kilometer.

Torsdag 16 juli

Morgonen grydde med klart och soligt väder. Först mot eftermiddagen kom en del moln in som skymde solen. Dagens paddling blev tidvis svettig i solgasset. Kvällen var den varmaste på länge.

På förmiddagen anlände en båt med två dykare i våtdräkt och en lokal båtförare till sandstranden. Snart kom fler båtar med solbadare och tältare. Dykarnas båtförare meddelade muntligen att ”här finns sen dykare i vattnet” men fick berättigad kritik från de andra båtarna: en dykarflagga i vattnet borde absolut ha satts upp som varning.

Norra Sandöns västra strand.
En sävvårtbitare (?) på tältduken.

Fortsatte paddlingen via Bastö/Bredholmen västerut till Hasselö. Steg i land vid den lummiga lövskogen på öns norra sida och tog en del bilder. Någon hassel, som gett ön dess namn, såg jag ändå inte till. Över ön kretsade en ung havsörn på låg höjd och en annan hördes ropa inifrån ön.


Hasselö.

Från Hasselö bar det av mot nordväst i svag motvind längs Lill-Pellingelandets västra sida. Snart syntes landsvägsbron vid Tillmans fiskrestaurang och bakom den hägrade Benitas bar!


Här gällde det att sakta farten.

Restaurangen var fylld av semesterfirare och här var det lätt att tro på rapporterna om att inrikesturismen denna sommar blomstrat – av förekommen anledning. Efter en stadig middag på uteserveringen styrde jag tillbaka mot sydväst och sedan mot söder tills jag anlände till Bockholmens inre strand vid sjutiden på kvällen. Här blev jag väl mottagen av Cricke och sedan av Tia uppe på berget vid deras lilla mysiga stuga. Gäststugan jag fick disponera var också mysig och efter bastu med öl smakade sömnen sällsynt väl.

Dagens paddlingsetapp 20 km.

Fredag 17 juli

Fortsatt värme och mestadels sol under hela dagen. Efter en lång frukost med färdknäpp (Vana Tallinn!) med Tia och Cricke gick färden tillbaka österut och nu i medvind! Tog iland en kort stund på Stora Brokön för att korrigera rodret och fortsatte sedan inåt till Sarvsalös sydvästra udde.

Husvärden och värdinnan på Bockholmen.

Sedan blev det trånga passager genom tät vass för hela slanten – först förbi Horslök och sedan förbi Rödsund, där det blev lite utmanande att sig genom en vägtrumma. På grund av högt vattenståndet var det ganska lågt till tak! Men skam den som ger sig – om jag kom igenom här för nio år sedan så skulle det väl gå nu också.


Genom Rödsundsvassen.

Här fick man lite ducka med huvu...

Efter den ansträngande vasspaddlingen smakade en öl i Kabböle café inte helt fel. Men ännu återstod hälften av dagens planerade rutt. Tack vare medvind och tidvis surf på vågorna gick kvällspaddlingen förbi Kejvsalös norra udde relativt lätt och vid 21-tiden anlände jag till Hudös östra sandstrand utanför Lovisaviken. Vid Hudös norra udde är vattnen förrädiskt steniga och jag lyckades hitta en undervattenssten där kajaken nästan fastnade. Det var i de här trakterna som sjöbevakningsbåten tidigare under sommaren körde på sten i god fart med ödesdigra följder.

På den spegelblanka vattenytan utanför sandstranden gjorde jag en intressant fågelobservation: en sjöorrehane. Frågan är om den hade översomrat här eller redan anlänt från häckningsområdena uppe på den ryska tundran.

Trodde först att jag skulle få disponera sandstranden ensam, men i snart anlände två paddlande damer i en kanadensare från Lovisa. De enda andra paddlare jag såg under hela turen.

I skymningen fick jag snabbt dra upp kajaken ordentligt på sandstranden för att hindra den från att svepas med av svallet från ett förbipasserande fartyg från Valkom hamn.

Dagens paddlingsetapp 38 km.

Lördag 18 juli

Sol och varmt hela dagen, men sydvästen friskade snabbt i mitt på dagen och den svaga krusningen på vattenytan vid Hudöstranden övergick till rätt stora vågor från havet på Hästholmssidan. Fick tillfälligt skydd av Småholmen, men sedan blev färden förbi Kasaberget och vidare in mot Tallbacka båthamn ganska äventyrlig. Flera vågor slog in i sittbrunnen och det blev länspumpning och klädbyte i Tallbacka.


Här rådde ännu nästan stiltje vid Husös östra strand. Hästholmsmonumenten i bakgrunden.
I bakgrunden Kasaberget på Gäddbergsö.
Någon som vet vad dom här enorma betongkistorna innanför Småholmen använts till. Förankring av slagskepp?

Fortsatte i skydd av flera mindre öar söderut in i Ålholmsfladan och kom vid 15-tiden till välbekanta Lövö utanför Söderby. Här blev det igen klädbyte och sedan en sen lunch tillredd på trangian i vindskydd bakom den fallfärdiga sjöboden på Lövös norra udde.

Tillbringade flera timmar på ön med att vittja mina fjärilsfällor och sova en stund – allt medan sydvästen sakta mojnade mot kvällen. På den sista etappen mot nordost stannade jag till en stund vid Busholmen där familjen Häggblom frestade med jordgubbar och diverse annat gott. Tackade i alla fall artigt nej, skyllde på akut behov av bastubad hemma vid stugan och paddlade snabbt de sista kilometrarna till Mogenpört. Anlände dit vid 22-tiden och cirkeln var sluten.

Dagens paddlingsetapp 22 km.

89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page