top of page

Metod att snabbt betrakta negativ-film

Uppdaterat: 3 jan. 2023

Jag har ett omfattande arkiv med kinofilm negativ fotograferade främst av min mamma, men också av mig själv f.o.m 60-talet. Därtill finns det ganska mycket negativ i 60mm format från tidigare årtionden och också en hel del glasnegativ av ännu äldre datum. I min ungdom framkallade vi i familjen alla våra svartvita filmer själva och använde också vår förstorings apparat för att projisera bilderna på fotopapper. Min mamma fyllde metervis med foto album med dessa bilder. Så mycket finns bevarat som fotografier, men mycket material finns enbart som negativ. Jag har därför kännt ett behov att gå igenom dessa negativ för att kunna registrera innehållet. Men hur kan jag snabbt och smidigt göra detta? Till all lycka har också andra haft samma behov så det finns många referenser på bl.a YouTube.Här kommer de moderna smart telefonerna till hjälp med dess kamerafunktioner. I korthet går det hela ut på att man först tillfälligt modifierar smart telefonens egenskaper. I den android telefon jag använder så går jag först till “Asetukset” och därefter till “Järjestelmä” och sedan till “Esteettömyys”. Här lägger jag på “Käänteiset värit” men också “Värikorjaus”. Jag alltså inverterar färgerna men tvingar sedan telefonen att återge allt i gråskala. På detta sätt kan jag betrakta negativen som svartvita “positiva” bilder. Jag gör detta med att placera en ljuskälla bakom negativen. Också färgnegativen ser jag som svartvita. Min avsikt är alltså enbart att kunna identifiera innehållet på negativen och känna igen personer för att därefter kunna skriva mitt register. Metoden är mycket effektiv då man inte först behöver skanna negativen utan kan se dem direkt som positiva bilder!


Det finns också färdiga applikationer för att kunna avfotografera negativ och lagra dem som positiv. Men de applikationer jag provade var alldeles för invecklade och gav inte önskat resultat, d.v.s att enbart betrakta filmerna med god kvalite. Metoden med att använda telefonens egna primära fotofunktioner och invertera bilderna gav det bästa resultatet. Jag provade mig fram att använda 2x förstoring och betrakta filmerna på ca. 7-8cm avstånd för att fylla telefonens hela bildruta. Telefonens kamera sköter sedan skärpan automatiskt.
Men för att göra det hela praktiskt så måste jag bygga en ställning som inbegriper en ljuskälla, passligt stöd och avskärmning för filmen och en ställning som håller telefonen på plats. Under principen “man tager vad man haver” så använde jag en 10mm kapaskiva som låg och hängde i ett hörn. Som ljuskälla använde jag en liten led ljustavla menad för videofilmning. För att göra ljuskällan mer homogen placerade jag en opal plastskiva ca. 2cm bakom negativet. Jag limmade ihop det hela med värmelim.
Arrangemanget visade sig vara mycket använbart. Jag har nu gått igenom och registrerat ett stort antal filmer och många fler ligger och väntar. Det är dessutom roligt att dras tillbaka till det förflutna och minnas historiska händelser inom familjen. När man ser dessa bilder i naturlig tidsföljd så börjar man t.o.m komma ihåg vad vissa personer hette... Min mamma var en ivrig “hund-människa” och vi hade totalt 4 afghanska vinthundar under några årtionden. Det betyder att de flesta fotografierna handlar om hundar men till min stora glädje finns det många mer “mänskliga” motiv som aldrig har framkallats på fotopapper. Dessa guldgruvor upptäcker jag nu!

345 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page