top of page

Kursen Nattfotografering i november 2022

Uppdaterat: 29 nov. 2022

Då jag förra veckan skannade in Bjarne Backmans 'Färdskrivare-mapp' så blev jag inspirerad av att "dokumentera" novembers nattfoto kurs.

Det var jätte intressant att bläddra och läsa i Bjarnes mapp om Kamera-67s verksamhet före jag blev medlem i klubben.

____________________________________________________________________________

Plats: Yrkesinstitutet Prakticum, Yrkesvägen 1, 06450 Borgå

Tid: 26-27.11.2022

Kurs: Kurs i Nattfotografering (programblad - PDF) Kursavgift: Gratis för medlemmar som betalt medlemsavgiften. 20€ för utomstående

Deltagare: 10 deltagare. 9 medlemmar, 1 utanför klubben (blev medlem efter kursen).

Lärare: Oscar Keserci

Kursmaterial: Dokument på GDrive


Tyvärr så vet man aldrig med vädret hur det kommer att bli då man slår fast ett kursdatum. Nu hade vi oturen att det var molnigt så vi kunde inte fota stjärnhimlen. Men Oscar lovade oss en extra gång (utan extra kostnader) i februari 2023 då vi skulle försöka på nytt om vädret då skulle vara bättre.


Lördag 26.11.20222

Vi började lördagen kl.09.30 med teori och en kopp kaffe.


Vi bekantade oss med flera olika program och webbsidor som Darksitefinder, Stellarium, Photopills appen, Sequator. Mycket jobbade vi också med Lightroom Classic och till en del i Photoshop.


13.30 slutade vi teoridelen. En del valde att inte komma med till Varlaxudden då det var molnigt och avslutade dagen här. De som valde att fortsätta dagen och åka ut till Varlaxudden var först en del till Estbacka pizzerian och äta lunch. Och så träffades vi alla kl.15.00 på parkeringen i Varlax.


Det blåste inte så jätte mycket även om det nästan alltid är kallt och blåsigt på Varlaxudden. Skymningen hade börjat då vi kom på plats, och vi riggade upp våra kameror och gjorde inställningar medan vi väntade på mörkret.

In i det sista så hoppades vi på att molntäcket skulle ha spruckit upp och sett lite stjärnor men det blev inte så.


Som backup hade Oscar hade med sig stålull som vi skulle sätta eld på och sedan måla i luften med och med långa slutartider sedan få fina bilder.

Men, stålullen var av den sorten som hade såpa i sig så det började aldrig och brinna/glöda.


Oscar försöker få stålullen att glöda

Följande plan var att vi åker in mot Borgå centrum, Oscar kilar in till S-Market Näse och köper stålull utan såpa, medan vi riggar upp våra kameror vid Pepot sandgrop.


Men förrän vi stack iväg så skrev Oscar med ficklampa i mörkret medan vi övade att ta bilder med lång slutartid av det han skrev.


Oscar målar i mörkret medan vi övar ta bilder

Vi stack iväg mot Pepot sandgrop.

Men, S-market Näse hade inte stålull, så Oscar körde ut till Puuilo i Kungsporten och köpte stålull. Han hann precis jus före de stängde kl.19.00.

Men tyvärr så ville inte den heller brinna/glöda.


Ett gäng K67 fotografer väntar ivrigt vid sandgropens strand på att Oscar komma med stålull från Puuilo.

Micki hade läst på nätet om stålull och gissade att den stålull som Puuilo hade var för grov och därför inte ville börja brinna/glöda.

Vi gav upp och avslutade dagen och väntade med iver på följande kursdag.


Söndag 27.11.2022

Vi började igen dagen kl.09.30 och en kopp kaffe.

Oscar visar sida-vid-sida jämförelse bilder i Lightroom hur bra arbete gratis programmet Sequator gör.

Eftersom vi hade otur med vädret så hade vi inga egna nattbilder vi kunde redigera så Oscar delade med sig av sina bilder som vi kunde öva med. Oscar började med en kort introduktion av Lightroom, och vad som är viktigt att tänka på i Lightroom gällande nattfotografering. Den här dagen jobbade vi mycket i Lightroom. Superintressant att lära sig nya saker.Kerstin visar och berättar hur hon tyckte Photopills appen hade hjälpt henne kvällen innan att hitta Vintergatan, alltså var den borde ha varit om det inte hade varit molnigt. Men hon trodde att hon skulle ha mycket nytta av appen sedan då vädret tillåter att se stjärnhimlen igen. Bilden är en skärmbild från från min egen Photopills app då jag har öppen appen i Night AR läge

Tiden går fort då man har roligt. kursdagen började lida mot sitt slut och vi slutade dagen 14.30.


Själv tyckte jag att det var en mycket givande kurs och även om jag som NaFo studerande vid Axxell 2018 redan hade gått motsvarande lärde jag mig ändå en hel del nytt.

I Kameraa-67 Facebook grupp så kunde man se att Kerstin gillade kursen :)

Vi tackar Oscar för en fin kurs, och hoppas på att vi i framtiden kan göra kursverksamhet tillsammans.


/Mathias 28.11.2022


42 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page