top of page

Maj 2020

Tävlingsresultat för maj 2020
Tema: Motljus
Domare: Merja Elisabeth Kiviluoma

© Copyright Kamera-67

Domarkommentarer

Vastavalo ei ole aina helppo, mutta erittäin herkullinen elementti kuvauksessa. On hienoa nähdä, miten oivaltavia ja keskenään erilaisia kuvia ihmiset olivat teemasta kehittäneet. Kuvien paremmuusjärjestykseen laittaminen tuntuu haastavalta, koska kaikki olivat eri tavoin hyviä. Kommenttini perustuvat lähinnä kuvan luomiin (subjektiivisiin) fiiliksiin ja tunnelmiin. 

1. Sällskapsmys - Jan Fröjdman

- Huikea kuva, jossa yhdistyvät vastavalon parhaat puolet. Tässä on samaan kuvaan saatu mahtumaan muitakin vastakkaisia tunnelmallisia elementtejä. Kuvasta välittyvä rauhallisuus on käsinkosketeltavaa ja ajan pysäyttävää. Oikealla oleva henkilö on samaan aikaan yksin ja seurassa. Hän katsoo mietteissään vastarannalle viinilasi kädessä ja antaa vaikutelman sisäisestä rauhasta. Vasemmalla oleva ryhmä puolestaan välittää vuorovaikutuksellista fiilistä, jossa ollaan seurassa, mutta samalla suuren luontohetken äärellä. Keskimmäisen henkilön lävitse loistava valo on todella hieno ja oivaltava. Täysi kymppi tälle kuvalle!

 

 

2. Näsiä - Laura Reijonen

 

- Vastavalon idea toteutuu tässäkin kuvassa erinomaisesti. Perspektiivi alhaalta ylöspäin on harvoin hyödynnetty näkökulma kasvikuvauksissa. Kuva tuo mielleyhtymän ajatuksesta "maasta se pienikin ponnistaa". Näsiä pyrkii auringon valon kutsumana korkeutta kohden. Valon ristikkäiset muodot kuvan kukassa ovat mielestäni kuvan viehättävin osuus. Kosteuden tuomat pisarat (ilmeisesti hämähäkin verkolla) tuovat kivan lisän, mutta ovat sopivasti sivuosassa. Kylmät värit sopivat hyvin tähän kuvaan.

3. Valon tanssi - Gugi Väänänen

- Kuvassa on viehättävä värimaailma ja sen pääosissa ovat nimenomaan vastavalon tuomat värit. Kuvassa ei ole "vetonaulaa", vaan koko kuva-ala on sitä. Tässä kuvassa on osattu yksinkertaisen karusta kuvauskohteesta tehdä taiteellista elämystä välittävä kokonaisuus. Tällaista katselisi mielellään vaikkapa kodin seinällä. Kyseisen kuivuneen kasvin ohitse on helppo kulkea, jollei sitten katso toisen ja kolmannenkin kerran. Katsominen on vaatinut kuvaajalta pysähtymistä uuden näkökulman äärelle. Ilman vettä ja valoa tällaista harmoniaa ei synny. Kuva on hyvä esimerkki siitä miten luonnon elementit saavat pelkistetyn kohteenkin heräämään henkiin.

4. Mot topparna - Jori Gustafsson

- Hieno metsäkuva, joka tuo avaruudellista tunnelmaa. Samalla kuvassa on taiteellisuutta ja eteerisyyttä. Kuva välittää toisaalta mielikuvaa ihmisen pienuudesta luonnon keskellä, mutta samalla myös ihmisen yhteyttä luontoon. Sini-vihreä-valkoinen värimaailma on silmälle miellyttävä ja rauhallinen. Valkea valopyörre on juuri sopivassa kohdassa hieman oikealla. Kuva on kokonaisuutena erittäin puhutteleva ja ajan pysäyttävä.

5. Sandvägen - Mikael Laaksonen

Mystisyyttä välittävä, todella kiehtova kuva. Tunnelma on tässä kuvassa aivan huikea, sillä se kutsuu kulkemaan juuri tätä tietä kohti valoa. Mietin, olisiko kuva parantunut, jos tiellä olisi ollut henkilö kävelemässä. Luultavasti ei, sillä silloin joku jo sitä kulkisi. Nyt katsoja voi ikään kuin laittaa tyhjälle tielle itsensä. Aamu- ja/tai iltavaloa on tässä kuvassa hyödynnetty hienosti. Tilaa on annettu pimeydelle runsaasti molemmin puoli. Tämä korostaa varsinaista vastavalon kohdetta, mikä tuleekin esille sopivasti. Vihreiden oksien kohta on iso osa kuvan viehättävyyttä ja kuvan koko sommitelma tuntuu todella harmoniselta. 

bottom of page