top of page

Februari 2022

Tävlingsresultat för februari 2022
Tema: Kyla

Domare: Atte Henriksson

© Copyright Kamera-67

​Domarkommentarer

 

Bedömandet av dessa bilder har inte varit lätt. Först trodde jag att jag hade mina favoriter klara ganska snabbt, men efter ett par dagar och mer närmare granskning ändrade jag mej. Vissa bilder som jag först sorterade "undan" , hamnade tillbaka på topp 5 listan och nu till slut så är inte bara en utan två av dem här.
Under bedömnings tiden ändrade min vardag markant vilket kan vara en orsak till att min bedömning skiftade. Från att ha suttit hemma i min varma koja så förflyttade jag mej nästan 1000 km norrut och sitter som bäst på toppen av ett fjäll i en gammal, rostig och framför allt kall paketbil och skriver denna text.
Ett sådant miljö byte har en tendens att skifta både tankar och idéer.

1. Sjörök - Johan Andersson

Denna bild var en av mina favoriter från och med först ögonblicket. Havet står mej mycket nära och sjöröken har jag bekantat mej med under flera tillfällen på mina skärgårds eskapader. Sjörök under vinter är dock något jag inte sett ofta vilket gör detta foto mycket intressant. Lagren av is och vatten i förgrunden fungerar bra med den spöklika farkosten som nästan ser ut att sväva i det tomma intet. Tillsammans skapar dessa element en mycket fin och dramatisk stämning.

2. FeedingTime - Niklas Montonen

Skäggmesen! En klassisk vinter karaktär. Den andra mesen i bakgrunden balanserar bilden fint och den uppburrade fjäderdräkten vittnar om en kall dag i vassruggen. Skäggmesen brukar inte vara speciellt skygg av sej. Det kluriga med att fotografera dem är att ha tålamod för att de skall komma inom räckhåll då de kan lätt befinna sej var som helst i de oändliga, ogenomträngliga vassruggarna

3. Kyla1 - Micki Kulju

Det skojiga med denna bild och vad som fångade mitt intresse är att om jag täcker is formationen i mitten med min hand så säger bilden inte riktigt någonting till mej. Men om jag studerar den mittersta is formationen och sedan kollar på helheten ser jag en massa intressant. Denna bild kan troligen upplevas på fler olika sätt. För mej ser jag först någon slags reptil unge. Kanske är det en gecko, en varan eller möjligtvis en kameleont. Sedan börjar resten av isbitarna ta form och tillslut upplever jag det som om jag observerar ett kameleont träd.

4. Huurteiset junaradalla - Gugi Väänänen

Det här är en av bilderna jag antydde till i inledningen. Först tyckte jag att kompositionen kändes lite
underlig. Min blick dras till en tom bjälke i mitten av bilden och allt intressant tycks finnas runt
omkring i kanterna. Men efter att jag tittade på bilden närmare kom jag på att kanske det är just det
som är bildens idé. Att lämna utrymme för fantasin.
De två lönnlöven komponerade som två vingar gör att jag börjar föreställa mej vem vingarna kunde
tillhöra. Vad är det för slags figur som döljer sej där egentligen.

5. Frost - Mikael Laaksonen

Denna bild valde jag mest p.g.a. färgerna, tonen och stämningen. Kylan känns närvarande i frosten
som samlat sej på barren och grenarna. Varenda gren, kvist, sticka och barr går tydligt att urskilja.
Färgerna känns nordligt skogiga och stämningen är lugn men samtidigt kall och på något sätt enslig.
Detta är en miljö jag gärna skulle vilja ta en promenad i.

bottom of page